Hoe gek het ook mag klinken, de populaire CryptoKitties-app kan een voorbode zijn van een krachtige up-and-coming use-case voor ethereum – digitale verzamelobjecten.

Na de lancering vorige week werd CryptoKitties snel de populairste ethereum-app – zo populair zelfs dat er nu CryptoPuppies (voor degenen die de ‘echte beste vriend van de mens’ verkiezen), en CryptoPets (waarmee gebruikers elk soort digitaal dierendier kunnen kiezen dat zij verkiezen).

Maar terwijl sommigen in de crypto-gemeenschap sceptisch staan ​​tegenover deze nieuwe trend (“Beste God nee”, zei een reddit gebruiker naar het idee van Pokémon op de blockchain), anderen zien CryptoKitties als een onwaarschijnlijke pionier in wat een van de grootste applicaties van het platform zou kunnen zijn.

Blockchain-denkleiders zoals litecoin-maker Charlie Lee en Earn.com CEO Balaji Srinivasan, om er maar een paar te noemen, debatteren over de app is ” eigenlijk belangrijk , “omdat het de belofte toont van het gebruik van de blockchain om alle soorten activa onmiddellijk over te dragen zonder een derde partij.

Minder bekend is echter dat er reden is om aan te nemen dat een echte opleving van bruikbare, consumentvriendelijke toepassingen aan de horizon kan liggen. Dat komt omdat het systeem voor het maken van deze verzamelingen afhankelijk is van een technische standaard die vergelijkbaar is met ERC-20 , dezelfde technologie die de hausse veroorzaakte in het aanbod van eerste munten (ICO’s) in 2017.

Hoe vreemd het ook lijkt, je favoriete harige fluffball wordt mogelijk gemaakt door een krachtige technische standaard onderliggende CryptoKitties genaamd Ethereum Verzoek om opmerkingen 721 (ERC-721).

“Mensen hebben het lange tijd over [ERC-721] gehad, maar niemand heeft het eerder geïmplementeerd. CryptoKitties was toevallig de eerste,” vertelde Philippe Castonguay, manager ontwikkelaars voor het uitwisselingsprotocol voor cryptocurrency 0x, aan CoinDesk:

“Er komt een hele grote markt binnen voor ERC-721.”

Het nut van uniciteit

Volgens veel crypto-ontwikkelaars is ERC-721 beter geschikt voor digitale verzamelobjecten dan ERC-20.

Om te beginnen zijn tokens die met ERC-20 zijn gemaakt ” fungibel , ‘wat betekent dat elk token net zo goed is als elk ander token, zoals elke Amerikaanse dollar net zo goed is als elke andere Amerikaanse dollar.

Hoewel dit een noodzakelijke eigenschap voor een valuta is, is het niet geschikt voor “crypto-verzamelobjecten” zoals CryptoKitties, omdat verschillende katten unieke kenmerken moeten hebben, zoals leeftijd, ras of kleur, die permanent aan hen zijn gekoppeld. Op deze manier kan een combinatie van attributen binnen bepaalde katten super zeldzaam worden, waardoor ze niet alleen zeer gewild zijn, maar ook opmerkelijk waardevol.

Een van deze katten op CryptoKitties ruilde voor $ 110.000.

Ten tweede zijn ERC-20-tokens deelbaar, wat betekent dat gebruikers deze kunnen verdelen in kleine hoeveelheden voor kopen, verkopen of verhandelen.

Hoewel deze eigenschap weer nuttig is voor valuta, is deze niet nuttig voor verzamelobjecten, omdat verzamelobjecten over het algemeen alleen zo goed zijn als hun staat.

In CryptoKitties zou een halve kat niet zo leuk of waardevol zijn om te hebben.

Dat gezegd hebbende, er zijn nog steeds vragen rond ERC-721. Hoewel het snel aan kracht wint en al in gebruik is, is het nog niet voltooid en zijn verschillende ontwikkelaars niet tevreden met de code zoals die er nu uitziet.

Als zodanig verwacht Castonguay dat de standaard zal evolueren:

“Het zal in de loop van de tijd uitgroeien tot een robuustere en meer acceptabele standaard.”

Van punkers tot poesjes

Dat gezegd hebbende, de ideeën die ten grondslag liggen aan ERC-721 zijn niet geheel nieuw, maar zijn in plaats daarvan iteraties op reeds functionerende digitale verzamel-systemen.

Bijvoorbeeld, CryptoPunks creëerde zijn eigen niet-fungible token voor het verhandelen van gepixelde punkheads boven ether (CryptoPunks heeft zelfs gezien een piek in gebruik sinds CryptoKitties is gelanceerd).

Na het succes van CryptoKitties beginnen startups en ontwikkelaars interesse te tonen in ERC-721 als een manier om crypto-assets gebruiksvriendelijker te maken.

James Martin Duffy, mede-oprichter van startup LoomX, die werkt aan het opschalen van infrastructuur voor ether, vertelde CoinDesk, hij heeft plannen om projecten met de standaard in de toekomst te implementeren.

“Ik zie [ERC-721] tokens met een enorm potentieel op het gebied van digitale verzamelobjecten en online games,” zei Duffy. “Je zou ze kunnen gebruiken voor digitale speelkaarten … of in-game items in een massaal multiplayer online rollenspel.De tokens kunnen de zwaarden, harnassen en andere objecten voorstellen die je personage in zijn inventaris heeft.”

En daar stopt het niet. Volgens Duffy kan ERC-721 ook het volgen, verhandelen en beheren van real-world activa zoals huizen of auto’s vergemakkelijken.

Hij is echter niet de enige die enthousiast is over het potentieel.

Ontwikkelaars van 0x, een gedecentraliseerde uitwisseling voor ERC-20-tokens, zien zo’n veelbelovende toekomst voor ERC-721 dat ze binnenkort ondersteuning voor het token willen toevoegen. Op deze manier kunnen ERC-721 tokens ook worden verhandeld voor ERC-20 tokens en ether.

Castonguay concludeerde:

“We zien een toekomst waarin al deze verschillende soorten tokens naadloos kunnen worden uitgewisseld.”

Toys afbeelding via Shutterstock


De leider in blockchain-nieuws, CoinDesk is een onafhankelijke media-outlet die streeft naar de hoogste journalistieke normen en zich houdt aan een strikte set van redactioneel beleid . Bent u geïnteresseerd in het aanbieden van uw expertise of inzichten aan onze rapportage? Contacteer ons op [email protected] .

Tags:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *