Een technische bijeenkomst bij een slecht verlichte bar in New York City – tot nu toe niets bijzonders.

Maar wat bijzonder is aan deze specifieke bijeenkomst, is dat andere locaties in de East Village worden verbonden met het knooppunt met Wi-Fi van de bar, zodat iedereen in het gebied niet alleen alle signalen ophaalt, maar websites bezoekt die alleen toegankelijk zijn voor anderen op de netwerk.

Genaamd een mesh-netwerk, het is een decennia-oude technologie die gebruikers in staat stelt om op het internet te surfen zonder gebruik te maken van een traditionele internetprovider (ISP), en het zou een nieuw leven kunnen vinden onder liefhebbers van blockchain, aangezien de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) zich opmaakt voor intrekking van “netneutraliteit” op donderdag.

Netneutraliteit, of de regels die zorgen voor gelijke toegang tot internet, hebben ISP’s in het verleden verboden om internetgebruikers meer te laten betalen voor betere service, en de intrekking ervan zou in veel mensen resulteren in een lagere kwaliteit van de dienstverlening voor de gemiddelde internetgebruiker.

Maar volgens die tijdens het evenement, kon de FCC-beslissing indirect fungeren als een kantelmoment dat een nieuwe golf van innovatie voor mesh-netwerken op gang brengt.

Karl Floersch, een ethereum-ontwikkelaar en Casper-onderzoeker, vertelde CoinDesk:

“Als we een gekke regulering van netneutraliteit krijgen, kunnen ze een gekke mesh-network fire-back verwachten.”

En het is al begonnen.

Na jaren van grassroots inspanningen, heeft het donor-ondersteunde netwerk NYC Mesh organisch tot 70 knooppunten gegroeid. Maar een aanzienlijk aantal van de 50 meetup-deelnemers was nieuw in de scene en bracht nieuwe ideeën met zich mee over hoe de groei van het netwerk kan worden gestimuleerd.

Ethereum om te redden

In dit geval denkt Floersch dat ether, ’s werelds op een na grootste blockchain naar marktgrootte, van nut kan zijn.

Floersch ondersteunt het idee dat als netneutraliteit wordt afgeschaft, blockchaintechnologie kan worden gebruikt om de tussenpersonen die op dit moment provider zijn te verstoren: Verizon, AT & T en Comcast, en dergelijke.

Hij beschreef een op ethereum gebaseerd systeem dat “op de achtergrond” van elk mobiel apparaat draait. Met behulp van een onderling verbonden reeks slimme contracten kan het mobiele apparaat in theorie worden omgezet in een “knooppunt” met Wi-Fi, waardoor het bereik van het mesh-netwerk wordt vergroot.

En dit alles kan worden gestimuleerd met een op een blockchain gebaseerde ‘meshcoin’.

“Ethereum en mesh-netwerken zijn een fantastische combinatie”, zei Floersch, toevoegend aan:

“Ethereum zorgt voor het soort betalingsback-end waardoor een mesh-netwerk schaalbaar is.”

Hoewel de interesse van Floersch meer theoretisch blijft, zei ethereum-programmeur Hayden Adams, ook tijdens het evenement, dat hij actief onderzoekt hoe het meshcoin-concept zou werken.

Oprichter van Ethereum Programming Services LLC, Adams vertelde CoinDesk dat dit de perfecte tijd is voor het concept om van start te gaan, omdat off-chain schaaloplossingen voor ether op het punt staan ​​om belangrijke doorbraken te realiseren.

Hoewel Floersch het noemde staat kanalen , Adams heeft de onlangs aangekondigde plasma schaaloplossing voor de lijst met technologieën die zouden kunnen helpen het stimuleringsschema van NYC Mesh opnieuw uit te vinden, net als die in mesh-netwerken over de hele wereld.

Van de ontelbaar gaasnetwerken die over de hele wereld groeien, de grootste onder hen, in Catalonië, nu lijsten meer dan 37.000 actieve knooppunten. Om dit allemaal te betalen, worden de meesten door donoren ondersteund en sommige zijn opgezet stichtingen .

NYC Mesh wordt bijvoorbeeld grotendeels gefinancierd via donaties, waaronder een subsidie ​​van $ 30.000 van de non-profit internetmaatschappij. Maar in de toekomst is Adams van mening dat een op etheren gebaseerd token – of ether zelf – kan worden gebruikt om gebruikers op het mesh-netwerk peers te laten betalen voor bandbreedte.

“Als je het op een bredere schaal zou willen nemen, zou je er wat duurzaamheid aan moeten toevoegen, en ik denk dat dit zou kunnen komen door een blockchain-systeem,” zei Adams.

Uitdagingen die komen

Ondanks alle beloften blijft echter een van de meest invloedrijke voorstanders van NYC Mesh sceptisch over het nut van blockchain.

Sinds 2015 helpt softwaretechnicus Brian Hall zijn buren de hardware te installeren die nodig is om een ​​meshknooppunt te worden, en terwijl hij een handvol witboeken leest die de beloften van blockchain voor mesh beschrijven, ziet hij nog steeds geen hardware op blockchain-software draaien.

In een blogpost eerder deze maand heeft Hall een aantal redenen uiteengezet waarom hij gelooft dat het meshcoin-concept en zeven andere projecten die blockchain en mesh proberen te mengen, misleidend zijn.

Hij beweert dat al deze projecten twee dingen niet goed begrijpen: ten eerste moeten meshknooppunten zich geografisch dicht bij elkaar bevinden, in tegenstelling tot blockchain-knooppunten, en ten tweede heeft het groeien van deze netwerken enorme hoeveelheden sociaal kapitaal nodig om adopters te worden.

“Negentig procent van het werk is een maatschappelijk probleem,” zei hij. “En dat is een beetje weggelaten uit al deze ideeën over meshcoin.”

Toch beweren Floersch en Adams dat sociale component precies is waar crypto-tokens incentives kunnen helpen.

Mesh-netwerken dateren van eind jaren negentig, toen het internet zelf op grote schaal werd ingevoerd. En sindsdien klein, toegewijd gemeenschappen hebben gevormd rond de mesh-netwerkprincipes van decentralisatie en privacy, en zelfs bewezen hun vermogen om te innoveren in het licht van de concurrentie.

De opkomst en opkomst voelen zeker aan als het gaat om cryptocurrency, en Hall is het daarmee eens, ook al blijft de scepsis hangen.

“Praktisch gezien hebben alle technische mensen die geïnteresseerd zijn in mesh, interesse in cryptocurrencies, en ik ook”, zei hij, met een vurig advies:

“Vergeet de white papers, maak een prototype, krijg drie routers en raak iets aan de praat.” We zitten in de witboekfase van dit ding. ”

NYC Mesh Meetup-afbeelding via Michael del Castillo voor CoinDesk


De leider in blockchain-nieuws, CoinDesk is een onafhankelijke media-outlet die streeft naar de hoogste journalistieke normen en zich houdt aan een strikte set van redactioneel beleid . Bent u geïnteresseerd in het aanbieden van uw expertise of inzichten aan onze rapportage? Contacteer ons op [email protected] .

Tags:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *