Net op tijd voor de implementatie van strenge nieuwe wettelijke vereisten, hebben enkele van de grootste banken ter wereld een pilot onthuld die is ontworpen om naleving te vereenvoudigen met ethereum.

Intern beschreven als het Massive Autonomous Distributed Reconciliation-platform, kortweg Madrec, het project geleid door de Zwitserse bankreus UBS , met de hulp van Barclays, Credit Suisse, KBC, SIX en Thomson Reuters, is ontworpen om het banken gemakkelijker te maken om een ​​breed scala aan gegevens over hun tegenpartijen te verzoenen.

Traditioneel gebruiken gereguleerde bedrijven zogenoemde “rechtspersoon-identificatiegegevens” die worden opgeslagen in een wereldwijd gegevenssysteem om transacties namens klanten uit te voeren, zelfs als die klanten zelf geen van de codes hebben. Maar als onderdeel van een ingrijpende wijziging in de regelgeving, de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) II genaamd, die volgens planning op 3 januari 2018 in de EU van start gaat, moeten alle in aanmerking komende juridische entiteiten deze codes hebben en gebruiken.

In plaats van te eisen dat elk van deze instellingen deze controles onafhankelijk uitvoert, hebben de banken Madrec gebouwd om een ​​groot deel van de inspanningen te verdelen in een potentieel branchebreed afstemmingsproces dat wordt gehost in de Microsoft Azure-cloud.

In een exclusief interview met Coindesk, legde Peter Stephens, hoofd van de blockchain-onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen van UBS, uit hoe de blockchain-infrastructuur werd ontworpen om gebruikers te helpen geld te besparen zonder hun concurrentievoordeel te verliezen.

Stephens zei:

“Het wordt ons eerste go-live-project.”

‘Geen kwaad doen’

Als onderdeel van de aanloop naar de lancering nam Stephens CoinDesk mee op een rondleiding door het UBS-lab waarin Madrec werd ontworpen, en beschreef in detail hoe het blockchain-platform kon helpen de regelgevingsvereisten te verlichten, zelfs voordat ze begonnen.

Gebouwd over een periode van zes maanden, evolueerde het platform naar een slim door contract aangedreven netwerk dat ontworpen was om te integreren met identifiers onderschreven door de Legal Entity Identifier Regulatory Oversight Committee (LEI ROC) en anderen. De afstemming van de LEI-referentiegegevens omvat brancheclassificatie en informatie van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA).

In plaats van dat elk bedrijf de informatie onafhankelijk controleert en periodiek de resultaten met elkaar verzoent, zorgen de blockchain slimme contracten voor nauwkeurigheid in bijna realtime.

Om dit te doen, worden de geanonimiseerde referentiegegevens gehasht naar de etherische blockchain, terwijl de brongegevens zelf binnen de instelling blijven. De slimme contracten verzoenen vervolgens de gegevens, waardoor gebruikers snel anomalieën kunnen identificeren en verzoenen.

Aangezien elke in aanmerking komende entiteit aan dezelfde normen zal worden gehouden, beweert Stephens dat elkaar helpen om de nauwkeurigheid van hun werk te garanderen alleen maar een positief effect heeft op hun respectieve bottom-line, waardoor er ruimte blijft voor concurrentie elders.

“Het zijn openbare referentiegegevens, het is geen competitieve differentiator,” zei hij, toevoegend:

“Het is een soort van ‘doe geen kwaad, maak de wereld een betere plek’. Het doet goed voor de toezichthouders, we nemen ook de gegevensproviders op, we proberen ze niet te verstoren, en we zijn inclusief andere banken. ”

Mock-live piloot

Oorspronkelijk heette het intern als Project Conrad, het Massive Autonomous Distributed Reconciliation-platform werd grotendeels geïncubeerd in Londen, bij het off-site blockchain onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium van UBS.

Gehuisvest in kantoren op de fintech-werkruimte van Level 39 in Canary Wharf in Londen, is het laboratorium bedoeld als een “neutrale ruimte” waar medewerkers van meerdere partners momenteel werken aan zes blockchain-projecten die volgend jaar van start gaan.

Misschien het meest opvallend, de locatie is dezelfde site waar UBS de Utility Settlement Coin project, ook uitgevoerd door een groep financiële instellingen.

Wat de Madrec-pilot betreft, bevindt deze zich momenteel in een schijn-live omgeving met 22.000 niet-gevoelige referentiekenmerken voor uitgevende instellingen in contanten. De pilot zal naar verwachting eind volgende maand worden afgerond, met een verdere, gefaseerde uitrol die afhankelijk is van het resultaat.

Lee Braine, van de investeringsbank CTO Office bij Barclays, vertelde CoinDesk:

“Deze beperkte use-case maakt het eenvoudiger om de innovatieve cryptografische techniek te waarderen die elke bank in staat stelt om gegevensprivacy te behouden en toch ook haar eigen gegevens te controleren tegen baselined-gegevens die worden onderhouden via groepsconsensus.”

Afbeelding via Michael del Castillo voor CoinDesk


De leider in blockchain-nieuws, CoinDesk is een onafhankelijke media-outlet die streeft naar de hoogste journalistieke normen en zich houdt aan een strikte set van redactioneel beleid . Bent u geïnteresseerd in het aanbieden van uw expertise of inzichten aan onze rapportage? Contacteer ons op [email protected] .

Tags:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *